• Uludağ'ın güney eteklerinde yer alan, yörüklerin yaşadığı "dağ ilçeleri" Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık'ta kullanılan bu geleneksel halk oyunu kaşıklarının, diğer kaşıklarından farklı olarak sapında ahşap zincire benzer bir bölüm bulunuyor. 
    1
    6 Mart
    Oyun esnasında iki elde, sapları parmak arasından geçirilerek avuç içlerinde birbirine vurulan kaşıkların çarpma sesinin yanı sıra sapının oyulmasıyla oluşturulan "tongurdak" ismi verilen, sallanan kısım, çıkarttığı sesle müziğe eşlik ediyor. 
    2
    6 Mart
    Bu ilçelerde hemen hemen her evde bulunan tongurdaklı kaşıklar, "Bursa'nın ufak tefek taşları", "Cezayir", "Azime", "Fadimem" gibi türküler eşliğindeki oyunlarda kullanılıyor. 
    3
    6 Mart
    Keles ilçesine bağlı kırsal Harmanalanı Mahallesi'nde yaşayan 57 yaşındaki ahşap ustası Lütfü Uğur'un kayın, akçaağaç, ahlat, çitlembik ve şimşir ağaçları kullanarak yaptığı, genellikle çiçek desenleriyle süslediği tongurdaklı kaşıklar, hem görselliği hem de ikinci bir ses çıkarışıyla dikkati çekiyor. 
    4
    6 Mart
    Kaşık yapım sürelerinin kullandığı ağacın türüne göre 1-2 gün arasında değiştiğini anlatan Uğur, "Kaşıkları genelde folklor oynayan vatandaşlar, halk oyunu öğretmenleri, kostümcüler alıyor. Bu kaşık olmadığında folklor ekipleri, hemen 10 puan kaybeder. Yöremizde de her düğünde mutlaka bu kaşıklarla oynanır. Bizim oyunlarımızda tahta kaşık zaten vardır. Bunların yerini tongurdaklı kaşık aldı." ifadesini kullandı. 
    5
    6 Mart

    Diğer konular