• Buradasın

    Elazığ'da çiftçi domuzların çilek tarlasına zarar vermesi

  • Mustafa Yıldız, çilek tarlasını talan eden domuzlara video ile sitem etti.
    sondakika.com

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Domuzlarla mücadele için bazı yöntemler:
    • Çitleme: Tarlanın etrafına metal örgü kablolardan yapılan ve en az 34 inç yüksekliğinde çitler kurulabilir 14. Elektrikli çit de etkili olabilir 4.
    • Deterjanlar ve spreyler: "Wild Hog Scram" gibi toksik olmayan, çevre dostu ürünler kullanılabilir 1. Bu ürünler, domuzları uzaklaştırmak için çitlere ve çevreye uygulanabilir 14.
    • Tuzak kurma: Solutions Humane Live Trap gibi canlı tuzaklar kurulabilir 1.
    • Gürültü ve ışık: Yüksek sesler (örneğin, radyo veya havai fişek) ve yanıp sönen renkli ışıklar domuzları caydırabilir 34.
    • Köpekler: Bekçi köpekleri domuzları uzak tutabilir 4.
    • Profesyonel yardım: Ciddi istilalar için zararlılarla mücadele şirketlerinden destek alınabilir 4.
    Ateşli silah kullanmadan önce yerel yasa ve düzenlemelere uyulmalıdır 4.
    Domuzların tarım alanlarına verdiği zararlar şunlardır:
    • Ekili alanları tahrip etme 34. Yaban domuzları, sürüler halinde hareket ederek ekili tarlaları zarar verir 34.
    • Tohumları yeme 3. Yeni ekilen patates, salatalık ve kavun tohumlarını burunlarıyla deşerek yerler 3.
    • Ürünleri tüketme 3. Salatalık, fasulye, karpuz, ayçiçeği ve pamuk tarlalarına zarar verirler 3.
    • Çamur banyosu yapma 3. Yeni sulanan tarlalara girerek çamur banyosu yaparlar 3.
    Bu zararlar, özellikle patates ve şeker pancarı gibi ürünler için büyük bir ekonomik yük oluşturur 2. Ayrıca, hızla çoğalan domuzlar, önlem alınmazsa çiftçilere ve insanlara da zarar verebilir 3.
    Sivrice ilçesinin tarım potansiyeli şu şekilde özetlenebilir:
    • Tarım Ürünleri: Buğday, arpa, patates, fasulye, mercimek gibi ürünler başlıca tarım ürünleridir 23. Ayrıca son yıllarda organik tarım uygulamalarına olan ilgi de artmaktadır 3.
    • Hayvancılık: Koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği yaygındır 23. 2021 yılı itibarıyla ilçedeki küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık 50.000'dir 3.
    • Kamu ve Özel Sektör Yatırımları: Tarım sektöründe yapılan yatırımlar, bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamaktadır 3. 2023 yılı itibarıyla Sivrice’de yaklaşık 25 yeni işletme açılmıştır 3.
    • Organik Tarım Potansiyeli: Bölgedeki toprakların organik tarım için uygun olması, bu alanda yatırım yapmayı cazip hale getirmektedir 3.
    Sivrice, zengin yer altı kaynakları ile de dikkat çekmektedir 3. Maden ocakları ve değerli taşların varlığı, bölgenin ekonomik potansiyelini artırmaktadır 3.
    Elazığ'da çilek yetiştiriciliği yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
    • Eğitim Almak: Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu gibi kurumlar tarafından düzenlenen çilek yetiştiriciliği kurslarına katılarak üretim teknikleri, toprak hazırlığı, gübreleme, kültürel bakım ve bitki zararlılarıyla mücadele gibi konularda teorik ve pratik bilgiler edinilebilir 3.
    • Fide Temini: Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen Eren, Dorukhan, Hilal, Erenoğlu, Ata ve Doruk gibi yüksek verimli çilek çeşitlerinin fideleri temin edilebilir 12.
    • Toprak Hazırlığı: Çilek yetiştiriciliği için uygun toprak seçimi yapılmalı ve toprak hazırlığı yapılmalıdır 3.
    • Ekim ve Bakım: Fideler ekildikten sonra düzenli olarak sulanmalı, gübrelenmeli ve bitki zararlılarıyla mücadele edilmelidir 34.
    Çilek yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişime geçilebilir 1.
    Çilek tarlalarında karşılaşılan diğer sorunlar şunlardır:
    • Hastalıklar: Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Verticillium dahliae, Phytophthora cactorum, Pythium spp., Phoma spp., Colletotrichum spp. ve Macrophomina phaseolina gibi toprak kaynaklı patojenler çileklerde fide ve kök çürüklüğüne neden olabilir 13.
    • Zararlılar: İki noktalı kırmızı örümcek ve çilek tripsleri çilek bitkilerine zarar verebilir 25.
    • Yetersiz soğuklama: Gün-nötr çeşitlerde besin madde ihtiyacının tüm büyüme dönemi boyunca verilmemesi, meyve gözü oluşumunu olumsuz etkileyebilir 2.
    • Aşırı vejetatif gelişim: Aşırı gübreleme, vejetatif gelişimi teşvik ederek verimliliği düşürebilir 2.
    • Yanlış sulama: Yanlış yağmurlama sulama, çilekte kurşuni küf ve yanık gibi hastalıklara yol açabilir 45.
    • Toprak yorgunluğu: Aynı çilek bitkisinin 6-7 yıl boyunca aynı alanda yetiştirilmesi, verimliliği düşürebilir 2.