• Buradasın

    İstanbul açıklarında 4.0 büyüklüğünde deprem

  • İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin açıklarında, Marmara Denizi'nde deprem meydana geldi. 
    1
    20 Mayıs
    Depremin, Büyükçekmece'ye 23.6 kilometre mesafede ve 8.16 kilometre derinlikte olduğu belirtildi. 
    2
    20 Mayıs
    AFAD ekiplerinin bölgedeki incelemeleri sürerken, deprem nedeniyle can veya mal kaybına ilişkin resmi bir bildirim yapılmadı. 
    3
    20 Mayıs
    Uzmanlar, İstanbul’un deprem riski taşıyan bir bölgede yer aldığına dikkat çekerek, bu tür orta şiddetteki depremlerin Marmara Denizi’nde zaman zaman görülebileceğini ifade ediyor. 
    4
    20 Mayıs

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Marmara Denizi'nde deprem öncesi belirtiler arasında şunlar sayılabilir:
    • Hayvan davranışlarında değişiklik: Köpeklerin uluması, huzursuzluk göstermesi, görünmez bir düşmanı fark etmişçesine toprağı eşelemesi gibi davranışlar 1.
    • Gökyüzünde anormal ışımalar: Çeşitli renklerde flaş ışımaları, durgun ışıklar, ateş direkleri gibi olaylar 1.
    • Elektrikli cihazlarda bozulmalar: Telsiz, telefon ve radyolarda parazitlenme, araçların otomatik sistemlerinin kendiliğinden çalışması veya durması 1.
    • Bitkilerde sıra dışı değişiklikler: Bazı bitkilerde solma, yaprakları kapatma, aniden buruşma ve yapraklarda su kaybı gibi değişiklikler 1.
    • Aşırı sıcak hava ve basınç artışı: Depremden önce aşırı sıcak hava, nem ve basınç artışı hissedilmesi 1.
    Bu belirtiler bilimsel olarak kanıtlanmamıştır ve depremlerin önceden kesin olarak tahmin edilmesi mümkün değildir.
    Deprem sonrası alınması gereken önlemler, kapalı alanda ve açık alanda farklılık gösterir:
    Kapalı alanda:
    • Gaz kokusu varsa doğal gaz vanası kapatılmalı, camlar açılmalı ve bina terk edilmelidir 14.
    • Elektrik, su ve doğalgaz vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir 14.
    • Yerinden oynayan telefon ahizeleri telefonun üstüne konulmalıdır 14.
    • Acil durum çantası alınarak mahalle buluşma noktasına gidilmelidir 14.
    • Cadde ve sokaklar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır 14.
    Açık alanda:
    • Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durulmalıdır 14.
    • Önce yakın çevrede acil yardıma ihtiyaç duyanlara yardım edilmeli, sonra mahalle toplanma noktasına gidilmelidir 14.
    • Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere (yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler) yardımcı olunmalıdır 14.
    Artçı depremler nedeniyle hasarlı binalara girilmemelidir 14.
    2025 yılı Temmuz ayı itibarıyla Marmara Denizi'nde depremlerin sıklığı şu şekildedir:
    • 25 Temmuz 2025: Marmara Denizi'nde 1.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi 4.
    • 22 Temmuz 2025: Marmara Denizi'nde 2.9, 2.5 ve 1.5 büyüklüğünde depremler kaydedildi 4.
    • 19 Temmuz 2025: Marmara Denizi'nde 2.0 ve 1.9 büyüklüğünde depremler oldu 4.
    2025 yılının ilk altı ayında Türkiye genelinde toplam 18.191 deprem kaydedildi; bu, saatte ortalama 4, günde ise yaklaşık 100 depreme denk geliyor 3.
    Depremlerin sıklığı ve büyüklüğü zamanla değişebilir. Güncel bilgiler için Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü gibi kurumların web siteleri takip edilebilir 4.
    İstanbul'un deprem riski, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alması nedeniyle yüksek olarak değerlendirilmektedir 235.
    AFAD ve İBB'nin hazırladığı risk haritalarına göre, İstanbul'un ilçeleri 1., 2., 3. ve 4. derece risk bölgelerine ayrılmaktadır 2. Risk derecesini belirleyen faktörler arasında fay hattına yakınlık, zemin sıvılaşma potansiyeli, alüvyon zemin varlığı ve yapıların yaş ortalaması bulunmaktadır 2.
    İstanbul'da deprem riski en yüksek ilçeler arasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih gibi ilçeler yer alırken; en düşük riskli ilçeler arasında ise Çatalca, Arnavutköy, Eyüp, Sarıyer ve Beykoz bulunmaktadır 234.
    Prof. Dr. Şükrü Ersoy, parsel bazında yer değişimleri olabileceğinden, bireysel bina analizlerinin daha kritik olduğunu belirtmektedir 2.
    Deprem riski sürekli değiştiğinden, güncel bilgiler için resmi kurumların raporlarının takip edilmesi önerilir.
    AFAD'ın deprem raporları, çeşitli kaynaklardan toplanan verilerin analiz edilmesiyle hazırlanır 2. Bu süreçte izlenen adımlar şunlardır:
    1. Veri Toplama ve İzleme 2. AFAD, sismik istasyonlar, uydu teknolojisi ve halktan gelen bildirimler gibi farklı kaynaklardan deprem verilerini sürekli izler ve toplar 2.
    2. Veri Analizi ve Değerlendirme 2. Toplanan veriler uzmanlar tarafından analiz edilir ve deprem parametreleri belirlenir 2. Bu parametreler, depremin büyüklüğü, derinliği, merkez üssü ve şiddeti gibi bilgileri içerir 2.
    3. Deprem Haritalarının Oluşturulması 2. Analiz edilen veriler kullanılarak deprem haritaları oluşturulur 2. Bu haritalar, deprem riski olan bölgeleri ve depremin etki alanını gösterir 2.
    4. Raporların Hazırlanması 2. Deprem sonrası hızlı değerlendirme raporları ve detaylı deprem analiz raporları hazırlanır 2. Bu raporlar, depremin etkilerini ve olası sonuçlarını değerlendirir 2.
    5. Halkın Bilgilendirilmesi 2. Deprem bilgileri, AFAD'ın resmi web sitesi, sosyal medya hesapları ve mobil uygulaması gibi çeşitli kanallar aracılığıyla halka duyurulur 2.
    AFAD, 2025 yılına ait deprem raporunu henüz yayınlamamıştır. Ancak, 2025 yılında Türkiye'nin deprem riski yönetimi ve acil durum yönetimi konularındaki gelişmelerini ele alacak raporun, deprem riski haritaları, yapı standartları, acil durum planları ve eğitim programları gibi konulara odaklanması beklenmektedir 4.