• Buradasın

    Orman yangını riski: Meteoroloji servisi uyardı

  • Vatandaşa orman yangını uyarısımilliyet.com.tr’te aç

    X'teki tartışmalar

    T24
    T24
    @t24comtr
    Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Özkara: Yangına müdahele için eğitim alınan Buca'daki merkez kapatıldı, orman yangınları 6 saatte Hiroşima’daki atom bombasına eş değer enerji üretiyor GizleDevamını oku
    x.com23 Temmuz
    T24
    T24
    @t24comtr
    Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Özkara: Yangına müdahele için eğitim alınan Buca'daki merkez kapatıldı, orman yangınları 6 saatte Hiroşima’daki atom bombasına eş değer enerji üretiyor GizleDevamını oku
    x.com23 Temmuz
    T24
    T24
    @t24comtr
    Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Özkara: Orman yangınları 6 saatte Hiroşima’daki atom bombasına eş değer enerji üretiyor, yangına müdahele için eğitim alınan Buca'daki merkez kapatıldı GizleDevamını oku
    x.com23 Temmuz
    TGRT HABER
    TGRT HABER
    @tgrthabertv
    #SONDURUM ALEVLER 5 İLİMİZİ SARDI! 📌Türkiye her yaz olduğu gibi bu yaz da yangınlarla boğuşuyor. Eskişehir, Bilecik, İzmir ve Karabük’te başlayan orman yangınları rüzgarın etkisiyle büyüyerek geniş alanlara yayılıyor. 📌Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Çavuşlar köyünde çıkan orman yangını kontrol altına alınamazken, yangının tehdit ettiği Çavuşlar Merkez ve Köprübaşı mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edildi. Alevler kara yolunu aşarak karşı yakaya sıçradı. İşte detaylar👉GizleDevamını oku
    x.com23 Temmuz
    BBC News Türkçe
    BBC News Türkçe
    @bbcturkce
    Orman yangınları: Beş kentte müdahale sürüyor, Bilecik'te onlarca kişi tahliye edildi Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Türkiye'nin tamamı için yangın riskinin çok yüksek olduğu" uyarısını yaptı. GizleDevamını oku
    x.com23 Temmuz
    Halk TV
    Halk TV
    @halktvcomtr
    Sakarya, Karabük, İzmir, Eskişehir... Türkiye'nin dört bir yanındaki orman yangınları devam ediyor
    x.com23 Temmuz
    Taka Gazetesi
    Taka Gazetesi
    @TakaGazetesi
    Türkiye genelinde orman yangınları yeniden başladı: 4 ilde alarm durumu
    x.com23 Temmuz
    Karar Haber
    Karar Haber
    @KararHaber
    Türkiye'de sıklaşan orman yangınları, doğayla iç içe yaşam hayalini kabusa çevirdi. Orman kıyısındaki konutlar elden çıkarılırken, bungalov tatillerine ilgi güvenlik kaygıları nedeniyle hızla düşüyor. Uzmanlar, yapılaşmaya yönelik acil düzenleme çağrısı yapıyor GizleDevamını oku
    x.com23 Temmuz
    Türkiye Gazetesi
    Türkiye Gazetesi
    @turkiyegazetesi
    Türkiye’yi saran orman yangınları, turizmi ve konut piyasasını da etkiledi. ◾️ Bungalov tarzı tabiat ile iç içe tatil konseptlerine ilgi azaldı, orman içindeki evler ve çiftlikler hızla satılığa çıkarıldı. GizleDevamını oku
    x.com22 Temmuz

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan bazı yeni teknolojiler:
    • Yapay zeka ve makine öğrenimi: Yangın riskini analiz ederek erken uyarı sağlar ve yangının yayılma yönünü tahmin eder 12.
    • Dronlar ve robotlar: Yangın bölgelerini havadan izler, ısı algılayıcı sensörlerle yangının merkez noktalarını belirler ve yüksek sıcaklık ile dumanlı alanlarda yangın söndürme işlemlerine destek olur 124.
    • Uydu teknolojileri: Termal görüntüleme ile yangınların sıcaklık artışını tespit eder ve geniş alanlardaki yangınları izler 12.
    • Akıllı sensör sistemleri: Ormanlarda sıcaklık, nem ve rüzgar hızı gibi değişkenleri ölçerek yangın riski taşıyan durumları algılar 1.
    • Yangın söndürme araçları: Büyük su tanklarına sahip dronlar ve daha fazla kapasiteye sahip uçaklar, yangınla mücadelede kullanılır 13.
    • Otonom araçlar: Yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında ilk müdahale ekiplerini ve ekipmanlarını taşır 4.
    • Sanal ve artırılmış gerçeklik (VR/AR): İtfaiyecilerin eğitiminde kullanılır, tehlikeli senaryolara karşı onları hazırlar 4.
    5 kaynak
    Yanan bölgelerde yerleşim planlaması yapılırken dikkate alınması gereken bazı unsurlar şunlardır:
    • İtfaiye araçlarının ulaşımı: İmar planlarında, orman sınırı ile parsel arasında en az 10 metre yol bırakılır 2.
    • Yangın güvenliği: Dış yangın bölgesi teşkil edilerek, yapı cephesinden itibaren belirli mesafelerde yanıcı malzeme bulundurulmaz ve gerekli tedbirler alınır 2.
    • Risk değerlendirmesi: Yüksek risk taşıyan yerlerde nüfus ve ekonomik faaliyetlerin yoğunlaşması önlenir 4.
    • Acil durum planları: Yangın yerleşim planları yapılarak, bina sakinlerinin güvenli tahliyesi ve yangınla mücadele ekipmanlarının etkili kullanımı sağlanır 3.
    Bu planlamaların, bölgenin özel koşullarına göre uzman ekipler tarafından yapılması önerilir.
    5 kaynak
    Orman yangınlarına hızlı müdahale, yangınların kontrol altına alınmasını ve olası zararların en aza indirilmesini sağlar 123.
    Hızlı müdahalenin önemi şu şekilde açıklanabilir:
    • Yangın ilk çıktığı anda müdahale edilirse, yangın 1 litre su ile söndürülebilir 1.
    • İkinci dakikada müdahale edildiğinde, 100 litreden fazla su ile yangın kontrol altına alınabilir 1.
    • Onuncu dakikada ise 1.000 litreden fazla su, yangını söndürmekte yetersiz kalabilir 1.
    Ayrıca, yangınların erken tespiti ve hızlı müdahale için yangın izleme ve uyarı sistemleri kurulmalıdır 23.
    Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele için yangın uçakları, helikopterler ve diğer hava destekli ekipmanlar da kullanılmalıdır 25.
    5 kaynak
    Kuzey Amerika'da orman yangınlarıyla mücadelede çeşitli yöntemler ve teknolojiler kullanılmaktadır:
    • Uydu Teknolojileri: FireSat gibi özel uydular, aktif yangınları ve yanık alanlarını kızılötesi ışıkla analiz ederek gerçek zamanlı veri sağlar 1. NASA'nın VIIRS sistemi de büyük yangınların yayılımını günde iki kez tarayarak izler 1.
    • Askeri Uydular: Askeri uydular, yangın haritaları oluşturmak için kullanılır, ancak bu sistemler bürokratik engellerle karşılaşabilir 1.
    • Gerçek Zamanlı Veri: Yangın sınırları, uydu verileriyle anlık olarak belirlenebilir ve bu bilgiler, yer ekiplerinin yönlendirilmesi için kullanılır 1.
    • Takviye Ekipler: Avustralya, Meksika, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi ülkeler, Kanada ve ABD'deki yangınlarla mücadele için takviye itfaiye ekipleri göndermiştir 2.
    Ayrıca, bazı bölgelerde kundaklama şüpheleri de araştırılmaktadır 4.
    Orman yangınlarıyla mücadelede, yeterli finansman ve etkili önleme stratejilerinin eksikliği gibi zorluklar da bulunmaktadır 3.
    5 kaynak
    Orman yangınlarının ekolojik etkileri şunlardır:
    • Biyoçeşitlilik kaybı: Yangınlar, ağaçlar, bitkiler ve ormanda yaşayan kuşlar, memeliler, böcekler gibi birçok canlı türünün yaşam alanlarını yok eder ve hayvanların ölümüne ya da göç etmesine neden olur 12.
    • Toprak erozyonu: Bitki örtüsünün yok olması, toprağın çıplak kalmasına ve rüzgar ile yağmur gibi dış etkenlere karşı savunmasız hale gelmesine yol açar 14. Bu durum, toprak kaymalarını ve derelerin, nehirlerin çamurla dolmasını artırır 1.
    • Karbon salınımı: Yanan ağaçlar, büyüme süreçleri boyunca depoladıkları karbondioksiti atmosfere geri salar, bu da küresel ısınmayı hızlandırır 15.
    • Su kaynaklarına etkisi: Yangın sonrası toprak yapısı değişir ve suyun toprağa nüfuz etme kabiliyeti azalır, bu da sel riskini artırır ve yeraltı su kaynaklarının beslenmesini zorlaştırır 14.
    • Hava kirliliği: Yangınlar, zehirli gazlar ve dumanların yayılmasına neden olarak hava kalitesini olumsuz etkiler 2.
    5 kaynak