• Buradasın

    AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan Tokyo’da Japon Yetkililerle Görüştü, NIED’i Ziyaret Etti

  • Türkiye-Japonya Afet Yönetimi 2025 Ortak Semineri’ne katılmak üzere Tokyo’da bulunan Pehlivan, Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakan Yardımcısı Hirofumi Amakawa, Kabine Ofisi Bakan Yardımcısı Yardımcısı Koji Nikuna ve Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Masami Tamura ile bir araya geldi. 
    1
    18 Eylül
    Görüşmede, özellikle deprem başta olmak üzere afet yönetimi alanındaki uzun yıllara dayanan dayanışma ve işbirliği, afet farkındalığı, risk azaltma odaklı afetlere hazırlık ve edinilen tecrübelerin paylaşımı ele alındı. 
    2
    18 Eylül
    Görüşmede ayrıca Japonya’da kurulması planlanan yeni afet önleme ajansına ilişkin iş birliği imkânları ve Türkiye’nin afet müdahalesi konusundaki tecrübeleri de değerlendirildi. 
    3
    18 Eylül
    Program kapsamında AFAD heyeti, Japonya Ulusal Yer Bilimi ve Afet Dayanıklılığı Araştırma Enstitüsüne (NIED) de teknik bir ziyaret gerçekleştirerek deprem, aşırı yağış ve heyelan simülatörleri hakkında bilgi aldı. 
    4
    18 Eylül

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Japonya'nın afet yönetimi stratejileri şunlardır:
    • Planlama ve hazırlık: Japonya, afetlere karşı sürekli hazırlık yaparak toplumu bilgilendirir ve bilinçlendirir 15. Düzenli tatbikatlar, toplumun afet anındaki davranışlarını pekiştirir 5.
    • Gelişmiş altyapı ve inşaat teknikleri: Zemin etüdü ve iyileştirme çalışmaları, bina inşasında önceliklidir 5. Deprem yalıtım sistemleri ile binaların esnekliği artırılır 5.
    • Teknoloji ve yenilikçilik: Kenchikushi uygulaması gibi yasal düzenlemelerle bina inşaatındaki suiistimallerin önüne geçilir 15.
    • Koordineli müdahale ve işbirliği: Devlet kurumları, yerel halk, altyapı geliştiricileri ve işletmelerin işbirliği teşvik edilir 15.
    • Öğrenme ve iyileştirme kültürü: Geçmiş deneyimlerden ders alınarak sürekli gelişim hedeflenir 5.
    • Acil durum uyarı sistemleri: Akıllı telefonlarda bulunan acil durum uyarı sistemi ile kullanıcılara beş ila 10 saniye öncesinden uyarı gönderilir 15.
    • Eğitim ve bilinçlendirme: Okullarda düzenli olarak yapılan tatbikatlar ve deprem simülatörleri ile çocukların afet bilinci artırılır 15.
    5 kaynak
    Japonya'da yeni afet önleme ajansının ne zaman kurulacağına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, bu konuda Türkiye ile Japonya arasında yapılan görüşmelerde iş birliği imkanları ve ajansın kurulması değerlendirilmektedir 12.
    Japonya'nın afet önleme çalışmaları, Bakanlar Kabinesi, Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı gibi çeşitli kurumlar tarafından yürütülmektedir 3. 2020 yılında, afete karşı hazırlıkları hızlandırmak amacıyla beş yıllık, 15 trilyon yen bütçeli bir plan hazırlanmıştır 4.
    Daha fazla bilgi için Japonya'nın ilgili bakanlıklarının ve kurumlarının resmi duyurularını takip etmek gerekmektedir.
    5 kaynak
    Türkiye-Japonya afet işbirliği, 1959 yılında Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) Türkiye'de afet risklerini azaltma eğitimi vermek üzere uzman göndermesiyle başlamıştır 3.
    İki ülke arasındaki afet işbirliği, özellikle 1995 Büyük Hanshin-Awaji Depremi ve 2011 Büyük Doğu Japonya Depremi gibi büyük afetlerin ardından güçlenmiştir 3.
    2023 yılında Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Japonya hükûmeti, Japon Afet Yardım Ekibi'ni (JDR) arama kurtarma çalışmaları için göndermiştir 23.
    Ayrıca, 2025 yılında Türk Japon Vakfı (TJV) ile Japonya'nın Wakayama Valiliği arasında, deprem ve tsunamiye karşı afet önlemleri kapsamında gençlik değişim programlarını teşvik etmeye yönelik bir işbirliği anlaşması imzalanmıştır 45.
    5 kaynak
    Deprem simülatörleri, depremin şiddetini ve etkilerini güvenli bir ortamda deneyimlemeyi sağlayan eğitim ve farkındalık araçlarıdır 24.
    Çalışma prensipleri:
    • Simülasyon platformunun tasarımı 2. Platform, deprem hareketlerini gerçeğe en yakın şekilde simüle etmek için iki eksende (X ve Y) hareket kabiliyetine sahiptir 2.
    • Senaryoların oluşturulması 2. Platform, geçmişte yaşanmış büyük depremler gibi önceden programlanmış senaryoları çalıştırır 24. Ayrıca, özelleştirilmiş senaryolar oluşturularak farklı durumlar pratik edilebilir 2.
    • Güvenli eğitim ortamı 2. Kullanıcılar, uzman rehberliğinde platformda depremin etkilerini hissederken doğru davranışlar konusunda eğitim alır 24.
    • VR destekli uygulamalar 2. Kullanıcılar, sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile birleşen simülatörler sayesinde deprem çantası hazırlama bilinci de geliştirebilir 2.
    Deprem simülatörleri, hem bireylerin hem de toplumun deprem bilincini artırmak için kullanılır 24.
    5 kaynak
    Afet farkındalığını artırmak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
    • Eğitim ve tatbikatlar: Okullarda, işyerlerinde ve topluluklarda düzenli olarak afet farkındalık eğitimleri ve tatbikatlar verilmelidir 25. Bu eğitimler, afet sonrası ilk yardım, tahliye yolları, barınma alanları ve güvenli davranış biçimleri gibi bilgileri kapsamalıdır 3.
    • Mobil uygulamalar ve dijital uyarı sistemleri: Deprem ve diğer afetleri önceden bildiren mobil uygulamalar ve dijital uyarı sistemleri kullanılmalıdır 13.
    • Bilgilendirme kampanyaları: Toplumu afetler hakkında bilgilendirmek için bilgilendirme kampanyaları düzenlenmelidir 5.
    • Sosyal medya kullanımı: Sosyal medya, afet sırasında hızlı bilgi paylaşımı ve bilinçlendirme için etkin bir araç olarak kullanılmalıdır 35.
    • Gönüllü katılım: Afet bilinçlendirme çalışmalarına gönüllü katılım teşvik edilmelidir 5.
    Ayrıca, afetlere dayanıklı yapılar inşa etmek, çevre bilincini artırmak ve yerel yönetimlerin afet anında halkı doğru bilgilendirmesini sağlamak da afet farkındalığını artıran unsurlar arasında yer alır 13.
    5 kaynak