• Buradasın

    Türkiye’de 197 milyon avroluk yatırım dolandırıcılığı operasyonu

  • İstanbul’da Rusya ve Slovakya vatandaşı iş insanını, Türkiye’de yatırım yapma vaadiyle yaklaşık 197 milyon avro dolandırdığı iddia edilen 12 şüpheliden 10’u gözaltına alındı. 
    1
    8 Ekim
    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, Rusya Federasyonu ve Slovak Cumhuriyeti vatandaşı olan, birçok ülkede ticari yatırımlar yapan müştekiden Türkiye'de yatırım yapma vaadi ile yaklaşık 197 milyon Euro para alan şüphelilerin sahte belgeler düzenleyerek uzun süre oyaladıkları aktarıldı. 
    2
    8 Ekim
    Şüphelilere Yönelik SuçlamalarCumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında “nitelikli dolandırıcılık”, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama”, “resmi/özel belgede sahtecilik”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak veya yönetmek” ve “örgüt üyeliği” suçlarından soruşturma başlattı. 
    3
    8 Ekim
    Soruşturma kapsamında tespit edilen 10 şüpheli yakalanırken, 2 şüphelinin ise yurt dışında olduğu belirlendi. 
    4
    8 Ekim

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Resmi belgede sahtecilik suçunun kanıtlanması için aşağıdaki yöntemler kullanılır:
    • Kamera kayıtları, telefon görüşmeleri ve tanık beyanları gibi delillerin toplanması 1.
    • Bilirkişi incelemesi yapılması; belgenin aldatma yeteneğinin, başlık, sayı, tarih, imza ve mühür gibi zorunlu unsurların incelenerek saptanması 123.
    • Özel inceleme cihazları ve farklı ışık kaynakları kullanılarak tahrifata yönelik bulguların tespit edilmesi 4.
    Resmi belgede sahtecilik suçu, mağdurun şikayeti aranmaksızın, suçun işlendiğini öğrenen herhangi bir kişinin savcılığa ihbarda bulunması ile soruşturulabilir 1.
    5 kaynak
    İstanbul'da gerçekleştirilen dolandırıcılık operasyonunun detayları şu şekildedir:
    • Şüpheliler: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 12 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı 1.
    • Mağdur: Rusya ve Slovakya vatandaşı bir iş insanı, Türkiye'de yatırım yapma vaadiyle yaklaşık 197 milyon avro dolandırıldığı iddiasıyla şikayette bulundu 1.
    • Yöntemler: Dolandırıcıların, güven kazanmak için sahte belgeler düzenledikleri ve paranın izini kaybettirmek amacıyla usulsüz ticari işlemler ile tapu devirleri gerçekleştirdikleri iddia edildi 1.
    • Yakalananlar: Operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı, 1 kişi serbest bırakıldı ve firari 2 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor 1.
    • Suçlamalar: Şüpheliler, "nitelikli dolandırıcılık", "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama", "resmi ve özel belgede sahtecilik" gibi suçlarla suçlanıyor 1.
    Soruşturma, dolandırıcılıkla elde edilen 197 milyon avronun izinin sürülmesiyle birlikte derinleştirilecek 1.
    5 kaynak
    Türkiye'de yatırım yapma vaadiyle dolandırıcılık, genellikle şu şekilde işlemektedir:
    1. Yüksek kazanç vaadi: Dolandırıcılar, mağdurlara kısa sürede yüksek kâr elde edeceklerini vaat eder 35.
    2. Sosyal medya ve özel mesajlar: Ele geçirilmiş sosyal medya hesapları üzerinden postlar veya özel mesajlar aracılığıyla mağdurlarla iletişime geçilir 3.
    3. Bilinmeyen yerlere para transferi: Mağdurları, bilinmeyen bir yere para göndermeye ikna ederler 3.
    4. Sahte belgeler ve işlemler: Dolandırıcılar, sahte belgeler düzenler ve usulsüz ticari işlemler ile tapu devirleri yaparlar 14.
    5. Para çekme engelleri: Mağdurlar paralarını geri çekmek istediklerinde çeşitli bahanelerle engellenirler 5.
    Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için, yatırım tekliflerinin kaynağını ve yetkinliğini sorgulamak, çok kısa sürede yüksek kazanç vaatlerine dikkat etmek ve güvenilir üçüncü kişilere danışmak önemlidir 3.
    5 kaynak
    Şüphelilerin yurt dışında olduğunun tespiti, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan çalışmalar ve elde edilen bilgiler sayesinde gerçekleştirildi 123.
    Bu tespit şu şekillerde yapıldı:
    • Yurt dışı bağlantıları ve uluslararası dolandırıcılık ağı: Şüphelilerin örgütlü bir yapı içinde hareket ettikleri ve uluslararası bir dolandırıcılık ağı oluşturdukları belirlendi 14.
    • Sahte belgeler ve ticari işlemler: Paraların izini kaybettirmek için sahte belgeler düzenledikleri ve usulsüz ticari işlemler ile tapu devirleri yaptıkları ortaya çıktı 124.
    • Firari şüphelilerin durumu: Yapılan incelemelerde, bazı şüphelilerin yurt dışında oldukları tespit edildi 24.
    Ayrıca, yurt dışında bulunan bir avukat şüphelinin, ifade vermek için Türkiye'ye geleceği bildirildi 4.
    5 kaynak
    Nitelikli dolandırıcılık suçlamaları, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 158. maddesinde belirtilen durumları kapsar 123. Bu durumlar şunlardır:
    • Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi 123.
    • Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak 123.
    • Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak 123.
    • Kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması 123.
    • Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık 123.
    • Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması 123.
    • Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak 123.
    • Tacir veya şirket yöneticisi tarafından ticari faaliyetler sırasında dolandırıcılık 123.
    • Serbest meslek sahibinin güveni kötüye kullanması 123.
    • Tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak 123.
    • Sigorta bedelini almak maksadıyla dolandırıcılık 123.
    Bu suçların cezası, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır 13.
    5 kaynak