• İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonda savcılık 10 kişiye adli kontrol, 36 kişiye ise tutuklama istedi. 
    1
    26 Mayıs
    4'ncü dalga operasyonda gözaltına alınan 46 kişiden, aralarında KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt’un da bulunduğu 25 kişi, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. 
    2
    27 Mayıs
    21 kişi ise çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 
    3
    27 Mayıs
    Tutuklanan isimler arasında KİPTAŞ Müdürü Ali Kurt, Altan Gözcü, Bülent Yılmaz, Murat Erenler, Nezahat Kurt, Ogün Soytekin ve Serpil Altıntaş da bulunuyor. 
    4
    27 Mayıs
    Öte yandan İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu ve İBB Muhtarlıklar Daire Başkanı Yavuz Saltık’ın da ifadeleri alındı. 
    5
    27 Mayıs

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ekrem İmamoğlu, İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tüm isnatları şiddetle reddettiğini belirtmiştir 3.
    İmamoğlu, polisteki ifadesinde, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "rüşvet", "ihaleye fesat karıştırma", "edimin ifasına fesat karıştırma", "irtikap" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçları kapsamında sorular yöneltildiğinde soruları muhatap almadığını ifade etmiştir 3.
    Ayrıca, İmamoğlu'nun soruşturma dosyasında tespiti yapılan ihalelerdeki kamunun zarara uğratılması konusundaki sorulara da aynı yanıtı verdiği kaydedilmiştir 3.
    İmamoğlu, gözaltına alındığı soruşturmanın detaylarına ilişkin olarak da Boğaz'daki villaları edinme süreciyle ilgili iddiaların asılsız olduğunu öne sürmüştür 5.
    5 kaynak
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yolsuzluk iddiaları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ortaya atılmıştır 13. Bu iddialar arasında:
    • Suç örgütü faaliyetleri: "Suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak" gibi suçlar 135.
    • Rüşvet: "Rüşvet almak" ve "rüşvet vermek" 135.
    • İhaleye fesat karıştırma: "İhaleye fesat karıştırmak" 135.
    • Kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi: "Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" 15.
    Soruşturma kapsamında, Mart 2025'ten bu yana şüpheli sayısı 312'ye yükselmiş, 303 kişi gözaltına alınmıştır 13. 97 kişi tutuklu bulunurken, 206 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır 13.
    5 kaynak
    KİPTAŞ'ın (İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş.) temel rolleri:
    • Konut üretimi: Her gelir grubuna uygun, ödenebilir koşullarda konutlar inşa etmek 13.
    • Kentsel dönüşüm: Riskli yapıları güvenli, depreme dayanıklı yapılara dönüştürmek 15.
    • Gayrimenkul geliştirme ve müşavirlik: Kentsel dönüşüm ve gayrimenkul projeleri geliştirmek, danışmanlık hizmeti sunmak 1.
    KİPTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren bir şirkettir 23.
    5 kaynak
    Adli kontrol şartları şunları kapsar:
    • Kuvvetli suç şüphesi 45. Şüphelinin veya sanığın yüksek ihtimalle isnat edilen suç konusu fiili işlediğini gösteren şüphe olmalıdır 4.
    • Somut deliller 45. Dosyada suç işlendiğine dair somut deliller bulunmalıdır 45.
    • Tutuklama nedeni 45. Şüphelinin veya sanığın kaçması, saklanması veya delilleri karartması gibi tutuklama nedenleri mevcut olmalıdır 45.
    Adli kontrol yükümlülükleri ise şu şekilde sıralanabilir:
    • Yurtdışına çıkış yasağı 123.
    • Belirli aralıklarla karakola giderek imza atma 235.
    • Belirli kurum veya kişilerin çağrılarına uyma 235.
    • Taşıt kullanma yasağı 123.
    • Tedavi veya muayene tedbirlerine uyma 125.
    • Güvence miktarı yatırma 145.
    • Silah bulundurmama 145.
    • Konutunu terk etmeme (ev hapsi) 235.
    • Belirli bir yerleşim yerini terk etmeme 235.
    • Belirlenen yer veya bölgelere girmeme yasağı 235.
    5 kaynak
    2025 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik gerçekleştirilen diğer yolsuzluk operasyonları arasında, Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne yönelik soruşturma öne çıkmaktadır 123.
    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bu soruşturma kapsamında, örgütün İSFALT ve İETT'den aldığı ihalelere fesat karıştırdığı iddia edilen 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir 123. 29 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda 22 şüpheli gözaltına alınmıştır 125. Gözaltı kararı verilen bazı isimler şunlardır:
    • İETT Genel Müdürü İrfan Demet 125;
    • İETT Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Kazım Taylan Sever 125;
    • İSFALT Satın Alma Müdürü Rana Uysal 125;
    • İSFALT Genel Müdür Yardımcısı Sencer Hacıoğlu 125.
    Hakkında gözaltı kararı verilen diğer 3 şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam etmektedir 12.
    5 kaynak