• Buradasın

    Trabzon’dan Kalkan Feribota Soçi’de İzin Çıkmadı

  • TRABZONX HABER MERKEZİ-Trabzon ile Rusya'nın Soçi şehri arasında 14 yıl sonra yeniden organize edilen feribot seferlerinin ilki Trabzon Limanı'ndan gerçekleşmişti. 
    1
    6 Kasım
    Trabzon Limanı’ndan önceki akşam hareket eden, 450 yolcu ve 200 araç kapasiteli gemi, yaklaşık 12 saatlik bir yolculuğun ardından Soçi açıklarına ulaştı. 
    2
    6 Kasım
    Ancak feribot, yanaşma hazırlıkları sırasında Soçi Liman Otoritesi’nden izin çıkmaması nedeniyle limana giriş yapamadı. 
    3
    7 Kasım
    Rus basının haberine göre aynı zamanda Şoçi Limanı tatbikatlar için kapalıydı. 
    4
    7 Kasım
    Yetkililer, güvenlik gerekliliklerine tam uyum sağlanması gerektiğini ve liman altyapısının araçlı feribotlar (ro-ro tipi) için yeterince uygun olmadığını vurguluyor. 
    5
    7 Kasım

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Trabzon ile Rusya arasında ulaşım için birkaç seçenek bulunmaktadır:
    • Feribot Seferleri: Trabzon ile Soçi arasında feribot seferleri haftanın dört günü karşılıklı olarak yapılmaktadır 1. 550 yolcu ve 220 araç kapasiteli feribotlar, sabah saatlerinde karşı limanlara varmaktadır 1.
    • Uçak Seferleri: Trabzon Havalimanı'ndan Moskova, St. Petersburg gibi şehirlere uçak seferleri bulunmaktadır 25.
    Ayrıca, özel araç veya kiralık araç ile de ulaşım sağlanabilir 2.
    Vize durumu, seyahat edilecek bölgeye ve vatandaşlığa göre değişiklik gösterebilir. Türk vatandaşları online vize alabilir veya belirli gruplar halinde seyahat etmeleri durumunda vizeden muaf olabilirler 1. Rus turistler ise Türkiye'ye vizesiz giriş yapabilirler 1.
    5 kaynak
    Soçi Limanı'nın altyapısının uygun olmamasının nedeni, feribotun taşıdığı araçlar için liman altyapısının yeterince gelişmiş olmaması olarak belirtiliyor 25. Ayrıca, Rus yetkililer, güvenlik prosedürlerinin tam olarak yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyor 25.
    Krasnodar Krayı Valisi Veniamin Kondratyev, daha önce yaptığı bir açıklamada, feribot hattında araçların taşınmasının Soçi'nin güvenliğini tehdit edebileceğini dile getirmişti 2. Bu nedenle, feribot işletmecisi şimdilik sadece yolcu kabul etmeyi, araçları ise gemiye almamayı kabul etti 2.
    Soçi Limanı'nda 7 Kasım 2025 tarihinde yapılan askeri tatbikatlar nedeniyle de limanın geçici olarak kapatıldığı bildirildi 2.
    5 kaynak
    Trabzon-Soçi feribot seferlerinin yeniden başlaması için yapılabilecekler:
    • Liman izni sorunlarının çözülmesi: Feribotların limana giriş izni alabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve koordinasyonun artırılması 4.
    • Tanıtım ve bilgilendirme: Seferlerin varlığı ve avantajları hakkında hem Türkiye'de hem de komşu ülkelerde daha fazla tanıtım yapılması 2.
    • Vize uygulamalarının kolaylaştırılması: Türk vatandaşlarının online vize alabilmesi veya belirli gruplar için vizeden muafiyet sağlanması 15.
    • Ticari ve turistik anlaşmaların artırılması: İki ülke arasında lojistik ve yük taşımacılığı gibi alanlarda yasal prosedürlerin tamamlanması ve anlaşmaların yapılması 3.
    Bu adımlar, seferlerin daha düzenli ve cazip hale gelmesine katkı sağlayabilir.
    5 kaynak
    Şoçi Limanı'ndaki tatbikatların ne zaman sona ereceğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, feribotun limana giriş izninin tatbikatlar tamamlandıktan sonra verileceği belirtilmiştir 12.
    Rusya merkezli Avia.pro haber sitesine göre, tatbikatlar sabah saatlerinden itibaren devam etmektedir 12.
    Güncel bilgiler için yetkili makamların açıklamalarını takip etmek en doğru yaklaşım olacaktır.
    5 kaynak
    Trabzon-Soçi feribot seferlerinin durdurulmasının birkaç nedeni bulunmaktadır:
    • Askeri tatbikat: Soçi limanı, 7 Kasım 2025 tarihinde saat 12:00'ye kadar askeri tatbikat nedeniyle kapalıydı 1.
    • Rusya'nın liman kurallarındaki değişiklik: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Temmuz 2025’te imzaladığı kararname, Rus limanlarına giriş kurallarını yeniden tanımladı 5. Bu karar, yabancı bandıralı feribotların Rus limanlarına yanaşmasını zorlaştırdı 5.
    • Krasnodar Krayı Valisi'nin itirazı: Krasnodar Krayı Valisi Veniamin Kondratyev, seferlerin "güvenli olmadığını" ve "erken" olduğunu belirterek itiraz etti 2.
    Seferlerin ne zaman yeniden başlayacağına dair net bir takvim bulunmamaktadır 5.
    5 kaynak