• Buradasın

    Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban görüştü: İki ülke arasında 16 işbirliği anlaşması imzalandı

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Orban’la belirledikleri 6 milyar dolar ticaret hacmi hedeflerine ulaşmak üzere olduklarını söyleyerek, "Aramızdaki güçlü ticaret potansiyeli dikkate alınarak hacim hedefimizi 10 milyar dolar olarak güncellemeyi görüştük. Mevcut ekonomi ve ticaret mekanizmalarının en verimli şekilde işletilmesinde mutabık kaldık" dedi. 
    1
    12 saat önce
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban'ı kabulü sonrası Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Macaristan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 7'nci toplantısı vesilesiyle Viktor Orban'ı ve heyetini İstanbul'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
    2
    12 saat önce
    Viktor Orban'ın Aralık 2013'te Türkiye'yi ziyareti sırasında kurulmasına karar verilen konseyin aradan geçen süre zarfında ilişkilerin gelişmesine önemli katkıları olduğunu dile getiren Erdoğan, 2 yıl önce Budapeşte'de düzenlenen 6'ncı konsey toplantısında ilişkilerin geliştirilerek stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldığını söyledi. 
    3
    12 saat önce
    Türkiye ile Macaristan arasında enerji, savunma sanayii, eğitim gibi alanlarda 16 yeni anlaşma imzalandı. 
    4
    13 saat önce

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ziyareti, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarının ve bölgesel-küresel gelişmelerin ele alınacak olması nedeniyle önemlidir 124.
    Ziyaretin önemli noktaları şunlardır:
    • Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin yedinci toplantısı: Bu toplantı, ikili ilişkilerin daha kurumsal ve kapsamlı bir çerçevede ilerlemesini sağlar 124.
    • Savunma sanayi işbirliği: Mevcut iş birliğinin yeni projelerle geliştirilmesi ve ortak üretim projelerinin değerlendirilmesi 145.
    • Ekonomik ilişkiler: Ticaret hacminin artırılması ve yeni anlaşmalar yapılması 125.
    • Enerji güvenliği: Enerji alanında ortak projeler ve TürkAkım gibi enerji hatlarının öneminin vurgulanması 35.
    • Göç yönetimi: Türkiye'nin göç politikası ve iki ülkenin bu konudaki iş birliği 5.
    5 kaynak
    10 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için Türkiye ve Macaristan arasında çeşitli alanlarda iş birliğinin artırılması planlanmaktadır:
    • Savunma sanayii: Yeni ortak üretim projeleri geliştirilmesi hedeflenmektedir 25.
    • Enerji ve ulaştırma: Bu alanlarda stratejik iş birliği artırılması kararlaştırılmıştır 2.
    • Bilim ve inovasyon: 2025'in Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı ilan edilmesi ve bu kapsamda 28 ortak projenin hayata geçirilmesi planlanmaktadır 15.
    • Ekonomi ve ticaret mekanizmaları: Daha etkin işletilmesi için mutabakata varılmıştır 25.
    Ayrıca, iki ülke arasında Ortak Planlama Grubu'nun kurulması, ikili ve küresel meselelerin daha kurumsal şekilde ele alınmasını sağlayacaktır 145.
    5 kaynak
    2025 yılı Aralık ayı itibarıyla Macaristan'ın Türkiye ile ticaret hacmi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 6 milyar dolar olarak belirlenmiş ve bu hedefe ulaşmak üzere olunmaktadır 123.
    Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Miklos Bujaky'nin belirttiğine göre, 2024 yılı itibarıyla ticaret hacmi 4,5 milyar dolara yaklaşmıştır 5.
    İki ülke arasındaki ticaret hacminin tam miktarı, resmi istatistikler ve güncel veriler ışığında daha kesin bir şekilde belirlenebilir.
    5 kaynak
    Macaristan ve Türkiye arasındaki iş birliği alanları şunlardır:
    • Savunma sanayii: Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalanarak savunma alanındaki iş birliği kurumsallaştırılmıştır 5.
    • Ekonomi ve ticaret: 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi 10 milyar dolara güncellenmiştir 25.
    • Bilim ve inovasyon: 2025 yılı "Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı" olarak ilan edilmiştir 25.
    • Kültür ve eğitim: Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Macar Kültür Merkezi bulunmaktadır 4.
    • Güvenlik ve stratejik iletişim: Dezenformasyonla mücadele ve stratejik iletişim alanlarında iş birliği mutabakatları imzalanmıştır 5.
    • Nükleer enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı arasında nükleer enerji alanında iş birliği mutabakat zaptı imzalanmıştır 3.
    Ayrıca, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) bulunmakta ve bu konsey iki yılda bir toplanmaktadır 34.
    5 kaynak
    Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkiler şu şekilde gelişmektedir:
    • Ticaret Hacmi: 2024 yılında Türkiye-Macaristan ikili ticaret hacmi yaklaşık 4,5 milyar dolara ulaşmıştır 5.
    • Yatırımlar: 2002-2024 döneminde Macaristan'dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlar 29 milyon dolar iken, Türkiye'den Macaristan'a yapılan doğrudan yatırımlar 153 milyon dolardır 5.
    • İşbirliği Alanları: İki ülke arasında enerji, savunma sanayii, bilim ve inovasyon, ekonomi ve ticaret, ulaştırma ve lojistik gibi alanlarda işbirliği yapılmaktadır 13.
    • Stratejik Ortaklıklar: 2025 yılı, "Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı" olarak ilan edilmiştir 13.
    • Savunma İşbirliği: İnsansız hava ve kara sistemleri, simülasyon ve eğitim teknolojileri, test ve inovasyon merkezleri gibi alanlarda yeni ortaklıklar hedeflenmektedir 13.
    • NATO ve DIANA Programı: İki ülke, bu programlar kapsamında birlikte çalışmayı planlamaktadır 3.
    Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Ortak İstişare Mekanizması gibi yeni mekanizmalar oluşturulmaktadır 5.
    5 kaynak