• Buradasın

    BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, 4 Eylül'de hakim karşısına çıkacak

  • Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında, partisinin bir etkinliğinde yaptığı konuşma nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. 
    1
    2 Eylül
    Ocak ayında, savcılıktaki ifadesinin ardından adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edilmişti. 
    2
    2 Eylül
    İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek dava saat 10.00’da yapılacak. 
    3
    2 Eylül

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hüseyin Baş'ın siyasi kariyeri, Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) gençlik kollarında başladı 135.
    • İstanbul İl Başkan Yardımcılığı: Siyasi kariyerine BTP'nin İstanbul il başkan yardımcılığı ile devam etti 135.
    • Genel Başkan Yardımcılığı: Ardından genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu 135.
    • Genel Başkan Olması: Babası Haydar Baş'ın 14 Nisan 2020'de vefat etmesinin ardından, 22 Nisan 2020'de parti genel başkanı olarak seçildi 135.
    • Yeniden Seçim: 18 Ekim 2020'de düzenlenen 5. Olağanüstü Büyük Kongre’de 1100 delegenin tamamının oyunu alarak yeniden BTP Genel Başkanı seçildi 135.
    5 kaynak
    Adli kontrol talebi, soruşturma veya dava sürecinde şüphelinin kaçmasını, delilleri karartmasını veya başka bir suç işlemesini önlemek amacıyla mahkeme tarafından uygulanan kısıtlamalar anlamına gelir 45.
    Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş için istenen adli kontrol tedbirleri şunlardır:
    • Yurt dışı çıkış yasağı 145;
    • Her hafta pazartesi günü imza yükümlülüğü 145.
    Hüseyin Baş, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan açılan dava kapsamında 4 Eylül 2025 tarihinde hakim karşısına çıkacaktır 1.
    5 kaynak
    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş'ın partisinin savunduğu bazı politikalar şunlardır:
    • Milli Ekonomi Modeli: Çiftçiyi ve hayvancıyı desteklemek, özelleştirilen fabrikaları yeniden devlete kazandırmak, devlet eliyle özel sektörü desteklemek, vatandaşın cebine para koyarak tüketimi artırmak, bilim ve teknolojiyi takip etmek, demokratik ve hukuk temelli bir devlet anlayışı benimsemek 1.
    • Dış Politika: Türkiye'nin dış güçlerin taleplerine uygun politikalar izlemek yerine kendi bağımsızlığını ve halkının çıkarlarını önceleyen bir yaklaşım benimsemesi 2.
    • Anayasa ve Terörle Mücadele: Yeni anayasa gündemiyle terörle müzakere edilmesini eleştirmek ve bu durumun bir devlet politikası olarak sunulmasına karşı çıkmak 3.
    • Ekonomik Eleştiriler: Hükümetin ekonomik politikalarını sorgulamak, Mehmet Şimşek'in göreve getirilmesini hükümetin bağımsız karar alma iradesinden uzaklaşması olarak yorumlamak 2.
    5 kaynak
    İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevleri, 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere bakmakla sınırlıdır 15.
    Bu kapsamda, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren bazı suçlar şunlardır:
    • vergi kaçakçılığı suçları 1;
    • ihaleye fesat karıştırma suçu 1;
    • uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırma suçu 1;
    • kasten adam yaralama suçu 1;
    • tehdit suçu 1;
    • şantaj suçu 1;
    • kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu 1;
    • konut dokunulmazlığının ihlali suçu 1;
    • hakaret suçu 1;
    • özel hayatın gizliliğini ihlal suçu 1.
    Mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur 15.
    Ayrıca, sulh ceza hâkimliğinin tutuklama ve adli kontrole ilişkin verdiği kararlara karşı yapılan itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulunduğu asliye ceza mahkemesi hâkimine aittir 1.
    5 kaynak
    Cumhurbaşkanına hakaret suçlamaları, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesinde düzenlenmiştir 235. Bu maddeye göre:
    • Suçun Unsurları:
      • Hakaret kapsamına giren sözlerin sarf edilmesi 4.
      • Hakarete maruz kalan kişinin mevcut Cumhurbaşkanı olması 4.
      • Failin bu suçu kasten işlemiş olması 4.
    • Cezai Yaptırım:
      • Bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası 235.
      • Suçun alenen işlenmesi halinde ceza altıda bir oranında artırılır 25.
    • Kovuşturma İzni:
      • Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlıdır 235.
    Soruşturma ve yargılama süreci, genel hükümlere göre yürütülür 14.
    5 kaynak