• Buradasın

    İstanbul Boğazı'nda Gırgırlarla Yapılan Balık Avı Tepkilere Neden Oldu

  • İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde hafta sonu çekilmiş, gırgırların toplu balık avı görüntüleri tepki çekti. 
    1
    15 Ekim
    Sosyal medya açıklamalarında kıyıdan itibaren ilk 200 metrede ve 24 metrenin altındaki derinlikte ağ çekmenin yasak olduğu anımsatıldı. 
    2
    Dün
    Açıklamada 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında yürütülen denetim ve kontrol faaliyetlerinin aralıksız devam ettiği belirtildi. 
    3
    Dün
    Görüntülere tepkiler birbirini izlerken İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü de bugün bir açıklama yaptı. 
    4
    Dün
    Açıklamada 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında yürütülen denetim ve kontrol faaliyetlerinin aralıksız devam ettiği belirtildi. 
    5
    15 Ekim

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    2025 yılı için İstanbul Boğazı'nda balık avı yasağı, 15 Nisan tarihinde başlamıştır 35. Bu yasak, balıkların üreme döneminde rahatça çoğalmalarını sağlamak amacıyla her yıl Nisan ve Eylül ayları arasında uygulanmaktadır 3.
    Balık av yasağı, 2025 yılı için 1 Eylül'de sona erecektir 5.
    5 kaynak
    Balıkçılık denetimleri, çeşitli kurumlar tarafından farklı yöntemlerle gerçekleştirilmektedir:
    • Tarım ve Orman Bakanlığı: Balıkçılık lisans başvurularını değerlendirir, başvuru dosyasında sunulan belgelerin eksiksiz ve mevzuata uygun olup olmadığını inceler 2. Lisanslı balıkçıların avlanma raporlarını düzenli olarak kontrol eder 2.
    • Sahil Güvenlik: Denizin temiz tutulması ve kıyıların doğru kullanımı konusunda denetim yapar 5.
    • Hükümet Kurumları, Araştırma Kurumları ve Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar: Balık stoklarının doğru değerlendirilmesi ve etkili yönetimi için denetimlerde bulunur 4.
    Denetimler sırasında yapılan kontroller arasında:
    • Teknelerin uygunluk raporları ve denizcilik belgeleri 2.
    • Av araçlarının kullanımı ve nakil yöntemleri 2.
    • Balık popülasyonları ve habitatların durumu 4.
    yer alır.
    Ayrıca, balık stoklarının denetlenmesi, yasadışı balıkçılık faaliyetlerinin tespit edilmesine de yardımcı olur 4.
    5 kaynak
    İstanbul Boğazı'nda bulunan bazı balık türleri:
    • Göçmen balıklar: Lüfer, istavrit, dülger balığı, hamsi, sardalya, kılıç balığı, orkinos, palamut, uskumru, kolyoz 13.
    • Yerli balıklar: Kırlangıç, iskorpit, barbunya, tekir, mezgit, karagöz, sarıgöz, lipsos, fener balığı 1.
    • Geçici ve uğrayıcı balıklar: Levrek, mercan, sinagrit, minakop, zargana, gümüş, çeşitli kaya balıkları, kefal 1.
    • Yassı balıklar: Kalkan, dil balığı, pisi balığı 1.
    Ayrıca, İstanbul Boğazı'nda istavrit, kefal, palamut, kılıç balığı, uskumru gibi balıkları avlamak için dalyanlar kurulmaktaydı 1. Ancak, kıyıların yerleşime açılması, balık neslinin azalması, gemi trafiği ve avlama tekniklerinin gelişmesi gibi nedenlerle günümüzde Boğaz'da dalyan bulunmamaktadır 1.
    5 kaynak
    Gırgırların balık avlama yöntemleri:
    • Balık sürüsünün çevrilmesi 235. Gırgır ağları, pelajik balık sürülerinin etrafını yatay ve dikey olarak çevirip hapseder 235.
    • Ağın dökülmesi 2. Ağ, balıkçı gemisi tarafından denize bırakılır 2.
    • Ağın büzülmesi 5. Ağın alt kısmı, halatlar çekilerek büzülüp kapatılır 5.
    • Balıkların toplanması 25. Ağ, bir vinç yardımıyla gırgır teknesine çekilir ve balıklar büyük kepçelerle ya da balık pompası ile tekneye alınır 25.
    Gırgır avcılığı, tek seferde bol miktarda balık avlanabildiğinden ekonomik olarak kazançlı bir yöntemdir 2. Ancak, yunuslardan su kuşlarına, dip balıklarından diğer balıkların küçük bireylerine kadar pek çok canlının ölümüne yol açtığı için eleştirilir 5.
    5 kaynak
    Su Ürünleri Kanunu'nun diğer maddelerinden bazıları şunlardır:
    • Patlayıcı ve zararlı maddeler kullanma yasağı 123. Bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler ile su ürünleri avlanması yasaktır 123.
    • Sulara zararlı madde dökülmesi 123. Su ürünleri veya bunları tüketenlerin sağlığına zarar veren maddelerin içsulara dökülmesi yasaktır 123.
    • Yabancıların su ürünleri istihsali yasağı 123. Türk vatandaşı olmayan kişilerin belirli su alanlarında su ürünleri avcılığı yapması yasaktır 123.
    • Akar sularda engellemeler yapılması yasağı 23. Akarsularda su ürünlerinin geçmesine engel olacak şekilde ağlar kurulması yasaktır 23.
    • Baraj ve suni göllerde alınacak tedbirler 12. Baraj göllerine su verilmeden önce alınması gereken tedbirlerin tespiti için Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığına müracaat edilmesi zorunludur 12.
    Su Ürünleri Kanunu'nun tüm maddelerine mevzuat.gov.tr ve lexpera.com.tr sitelerinden ulaşılabilir 12.
    5 kaynak