• Buradasın

    AK Parti'den yeni anayasa açıklaması

  • AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, yeni anayasa, terörsüz Türkiye ve Türkiye Yüzyılı'nın bir bütün içinde ele alınması gereken bir devlet politikası olduğunu söyledi. 
    1
    10 Haziran
    Yeni anayasa tartışmaları da bu sürecin bir parçasıdır. 
    2
    10 Haziran
    TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi de olan Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda hareket ettiklerini, aynı zamanda bir devlet yönettiklerinin de bilincinde olduklarını ifade etti. 
    3
    10 Haziran

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sivil ve demokratik bir anayasa, Türkiye için birkaç önemli nedenle gereklidir:
    • Toplumsal mutabakat ve katılım: Anayasanın meşruiyeti için toplumsal mutabakat ve katılım önemlidir 13. Sivil bir anayasa, sadece halkın seçtiği kişiler tarafından ve toplumsal mutabakat hedefiyle hazırlanmalıdır 13.
    • Özgürlükçü ve çoğulcu yapı: Eşitlikçi, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasa, herkesin haklarını güvence altına alır ve adil bir toplumsal düzeni destekler 25.
    • Hukukun üstünlüğü: Demokratik bir düzen için hukukun üstünlüğüne tam olarak uyulması gerekir 2. Sivil ve demokratik bir anayasa, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güvence altına alır 25.
    • 12 Eylül gölgesinin kalkması: Mevcut anayasa, 12 Eylül darbesinin otoriter gölgesini taşımaktadır 3. Yeni bir anayasa, bu gölgeden kurtulmayı sağlar 3.
    • Sistematik uyum: Çok sayıda değişiklik sonrası 1982 Anayasası'nın sistematiği bozulmuş ve hükümler arasındaki uyum kaybolmuştur 3. Yeni bir anayasa, bu uyumun sağlanmasına yardımcı olur 3.
    Cem Şahin'in anayasa çalışmaları şunlardır:
    • 8. Yargı Paketi: Şahin, ilk imza sahibi olduğu 8. Yargı Paketi'ni hazırlayarak TBMM Başkanlığına sunmuştur 4. Bu paket onaylanarak yürürlüğe girmiştir 4.
    • Yeni Anayasa Çalışmaları: TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olan Şahin, yeni anayasa çalışmalarında etkin bir rol oynamaktadır 14.
    Şahin, yaptığı açıklamalarda, çağın ve insanların ihtiyaçlarının değiştiğini belirterek, sivil, adil ve çelişkili hususların bulunmadığı bir anayasanın gerekliliğini vurgulamıştır 4.
    Türkiye Yüzyılı vizyonu, çeşitli alanlarda hedefler içermektedir:
    • Sürdürülebilirlik ve kalkınma: Çevre, sanayi, enerji, tarım gibi sektörlerde büyüme ve yenilik 12.
    • Huzur ve istikrar: Yönetimde istikrar ve güven ortamı 3.
    • İletişim ve dijital dönüşüm: Hızlı ve şeffaf iletişim, dijital teknolojilerin geliştirilmesi 13.
    • Üretim ve verimlilik: Yerli ve milli üretim, yüksek katma değerli ürünler 13.
    • Barış ve şefkat: İnsani değerler doğrultusunda dış politika ve sosyal yaklaşımlar 13.
    • Bilim ve teknoloji: Bilimsel çalışmaların desteklenmesi, uluslararası sıralamalarda üniversitelerin yer alması 3.
    • Yeni anayasa: Milli iradenin ürünü, sivil, demokrat, özgürlükçü bir anayasa hedefi 5.
    Bu vizyon, Türkiye'yi küresel düzeyde daha güçlü ve örnek bir ülke haline getirmeyi amaçlamaktadır 13.
    Yeni anayasa süreci şu şekilde ilerlemektedir:
    • Hükümet sistemlerinin değerlendirilmesi 1. Anayasa Komisyonu, başkanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistemleri inceleyerek en uygun modeli belirlemeye çalışmaktadır 1.
    • Toplumsal mutabakat arayışı 14. Süreç, geniş bir toplumsal mutabakat zemini oluşturmayı hedeflemektedir 1. Bu kapsamda, hukukçular, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve farklı toplumsal kesimlerle istişareler yapılması planlanmaktadır 14.
    • Siyasi parti görüşmeleri 24. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunmaktadır 24. Partilere, anayasa metni hazırlamak için 3-6 ay süre verilmesi planlanmaktadır 4.
    • Komisyon çalışmaları 4. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından, meclis çatısı altında bir komisyon oluşturulacak ve teknik çalışmalar yürütülecektir 4.
    TBMM Başkanı Kurtulmuş, çalışmaların 2025 yılının Ekim ayına kadar olgunlaşmasını ve yasalaşma sürecinin başlamasını ümit etmektedir 2.