• İSTANBUL (AA) - İstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 16'sı tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın duruşması yarına ertelendi. 
    1
    Dün
    Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesinde adliyenin konferans salonunda görülen duruşmada, organize suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu tutuklu 16 sanıktan 6'sı hazır bulundu. 
    2
    Dün
    Bazı avukatlar, Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporları inceleyemediklerini belirterek bir sonraki duruşmada savunmalarını yapacaklarını açıkladı. 
    3
    19 saat önce
    Organize suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen, tutuklu sanık Fırat Sarı'nın avukatı Aydın Mantar da Adli Tıp Kurumu raporlarını tıbbi rapor olarak değerlendirmediklerini belirtti. 
    4
    20 saat önce
    Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarın saat 10.00'a erteledi. 
    5
    Dün

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bebek ölümlerini önlemek için şu adımlar atılabilir:
    • Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak:
      • Bebeklerin sırt üstü yatırılması 34.
      • Sigara dumanından uzak tutulması 34.
      • Sert ve düz yatak kullanımı 34.
      • Anne sütü ile beslenmesi 34.
    • Genel önlemler:
      • Ailelerin çocuk istismarı, ihmali ve sanal zorbalık konularında bilinçlendirilmesi 2.
      • Risk faktörlerinin erken dönemde tespit edilmesi ve ailelere danışmanlık hizmeti verilmesi 2.
      • Ev ve trafik kazaları gibi önlenebilir kazalar için eğitimler düzenlenmesi ve yasal düzenlemeler yapılması 2.
    • Erken doğumun azaltılması:
      • Tüp bebek uygulamalarında transfer edilen embriyo sayısına kısıtlama getirilmesi 5.
      • Yenidoğan hizmetlerinin donanım, hekim ve personel ihtiyacının karşılanması 5.
    Bu konularda daha fazla bilgi için sağlık kuruluşları ve uzmanlardan destek alınabilir.
    5 kaynak
    Yenidoğan ölümlerinin bazı nedenleri:
    • Enfeksiyonlar 124. Tüm dünyadaki ölümlerin %36’sından sorumludur 2.
    • Prematürite ve bağlı komplikasyonlar 124.
    • Asfiksi 124.
    • Konjenital malformasyonlar, deformasyonlar ve kromozom anomalileri 14.
    • Beslenme yetersizliği ve yanlış tedavi 5.
    Ayrıca, düşük doğum ağırlığı (2500 gr. altında) da yenidoğan ölümlerinin %60-80’ine neden olmaktadır 2.
    5 kaynak
    Organize suç örgütleri, bebek ölümlerine şu şekillerde karışabilir:
    • Hastaneye yönlendirme: Acil bebek hastalarını, uygun sağlık hizmeti sunmayan, önceden anlaştıkları özel hastanelere yönlendirirler 13.
    • Sağlık hizmetlerinin kötüleştirilmesi: Bu hastanelerde, doktor yerine hemşirelerin müdahale etmesine ve tıbbi prosedürlere uygun olmayan uygulamalara izin verirler 13.
    • Sahte raporlar ve dolandırıcılık: Bebeklerin sağlık durumlarını kötü göstererek yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalmalarını sağlar, bu süreçte SGK’dan yüksek miktarda usulsüz ödeme alırlar 13.
    • İlaç ticareti: Solunum tedavisinde kullanılan ilaçları, bebek hastalar üzerinden kullanılmış gösterip üçüncü kişilere satarlar 2.
    Bu eylemler, bebeklerin enfeksiyon kapmasına ve ölümlerine yol açar 13.
    5 kaynak
    Adli Tıp Kurumu raporları, adli bir olayın tüm tıbbi hususlarının incelenmesi sonrası adli tıp uzmanları tarafından hazırlanır 12.
    Raporun hazırlanma süreci:
    1. Mahkemenin başvurusu 2. Ceza mahkemesi, adli tıp kurumuna başvurduğunda, uzmanlar soruşturma konusu olan suçla ilgili rapor hazırlamakla görevlendirilir 2.
    2. Tıbbi inceleme ve değerlendirme 2. Uzmanlar, suçla ilgili dokümanları ve delilleri inceler 2.
    3. Raporun hazırlanması 2. Elde edilen bulgulara dayanarak, mağdurun sağlık durumu, sanığın suçluluğu üzerindeki etkisi ve suçun tıbbi yönleri gibi detaylar raporda yer alır 2.
    4. Sonuç ve görüş 2. Raporun sonunda, adli tıp uzmanı suçun tıbbi sonucu hakkında görüşlerini bildirir 2.
    Raporun içeriği, suçun işleniş şekli, suçlunun veya mağdurun durumu ve mağdurun sağlık durumuna dair verileri içerir 2.
    Adli Tıp Kurumu raporları, delil niteliği taşır ve mahkemenin doğru bir karar verebilmesi için gereklidir 2.
    5 kaynak
    Yenidoğan ünitelerinde alınması gereken bazı önlemler:
    • Enfeksiyon kontrolü: Her ünitede negatif hava basıncı olan izolasyon odaları bulunmalı, personel düzenli olarak ellerini yıkamalı ve bebekler arasında araç ve sarf malzemeleri paylaşılmamalıdır 45.
    • Sıcaklık ve nem: Ünitenin sıcaklığı 24-27°C, nem oranı %30-60 arasında olmalıdır 13.
    • Ziyaretçi kuralları: Ziyaretçiler, el hijyeni sağlayarak ve maske, önlük, galoş kullanarak içeri girmelidir 2.
    • Bebek takibi: Bebekler, sağlık çalışanları tarafından sürekli gözetim ve izlenmeye uygun şekilde düzenlenmelidir 3.
    • Temizlik ve dezenfeksiyon: Kuvözler ve diğer yüzeyler düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir 45.
    • Skorlama sistemleri: Bebekler, şiddetini belirleyen skorlama sistemleri ile değerlendirilmelidir 3.
    • İlaç ve malzeme yönetimi: İlaç ve kit muhafaza edilen buzdolaplarının sıcaklık takipleri yapılmalı, minimum ve maksimum stok seviyeleri belirlenmelidir 3.
    5 kaynak