• Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. 
    1
    21 Ağustos
    Gece yarısı saat 01.24'te meydana gelen sarsıntının yerin 7.02 kilometre derinliğinde oluştuğu bildirildi. 
    2
    21 Ağustos
    Çevre illerden de hissedilen depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı. 
    3
    21 Ağustos
    AFAD ve ilgili kurumlar bölgede olası artçı sarsıntılara karşı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı. 
    4
    21 Ağustos

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Deprem sonrası artçı sarsıntıların oluşma nedeni, ana depremin ardından yer kabuğundaki kırılmaların ve gerilmelerin devam etmesidir 14. Ana deprem, fay hattı boyunca belirli miktarda basınç ve enerji boşalımına neden olur 1. Asıl şoktan sonra geride kalan gerilim, yer kabuğundaki kayaçların yeniden yerleşmesine ve fay yapısının dengelenmesine olanak tanır 1. Söz konusu yeniden yerleşim ve dengelenme sürecinde artçı depremler meydana gelir 1.
    Artçı sarsıntıların özellikleri:
    • Şiddet ve büyüklük: Ana depremin genellikle %10 ila 50’si arasında bir şiddete sahiptir 3.
    • Süre: Artçı depremler, ana depremin büyüklüğüne ve yer kabuğundaki kırılmaların ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak birkaç günden birkaç aya, hatta bazen yıllara kadar sürebilir 134.
    • Etki: Artçı sarsıntılar, yapısal hasarlara, altyapıda sorunlara ve kişilerde strese yol açabilir 13.
    Artçı depremler sırasında güvenli alanlarda kalmak ve yetkililerin talimatlarına uymak önemlidir 45.
    5 kaynak
    AFAD'ın deprem uyarı sistemi, deprem dalgalarının yayılması prensibine dayanır 5.
    Sistemin çalışma şekli:
    1. Sismik istasyonlar: Türkiye genelinde 1.100'den fazla sismik istasyon, depremleri algılar ve kaydeder 3.
    2. Veri işleme ve değerlendirme merkezi: İstasyonlardan gelen veriler işlenir ve değerlendirilir 3.
    3. Uyarı dağıtım sistemi: Veriler işlendikten sonra uyarılar oluşturulur ve ilgili kurumlara ve halka iletilir 3. Bu uyarılar, SMS, e-posta, mobil uygulamalar ve medya kanalları aracılığıyla gönderilir 3.
    Uyarı sisteminin aktifleştirilmesi için Android cihazlarda "Ayarlar > Güvenlik ve Acil Durum > Deprem Uyarıları" bölümünden özelliğin açılması gerekir 5. iPhone cihazlarda ise "Ayarlar > Bildirimler > Uygulama Adı" menüsünden sesler ve kritik uyarılar etkinleştirilmelidir 4.
    Deprem erken uyarı sistemleri, merkezi bir altyapıya tam anlamıyla kavuşmamış olsa da, AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar bu alanda önemli çalışmalar yürütmektedir 4. Ayrıca, Earthquake Network gibi küresel uygulamalar, kullanıcı telefonları üzerinden kendi mini erken uyarı sistemlerini oluşturmaktadır 4.
    5 kaynak
    21 Ağustos 2025 tarihinde, saat 01:24'te meydana gelen 4,0 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, Sulusaray'da daha önceki deprem tarihlerine dair bir bilgi bulunmamaktadır 123.
    Ancak, Sulusaray'da 18 Nisan 2024 tarihinde, yerel saat ile 18:11'de, aletsel büyüklüğü Ml=5.7 (Mw=5.6) olan bir deprem meydana gelmiştir 5.
    Depremlerin tarihsel gelişimi ve sıklığı hakkında daha fazla bilgi için Kandilli Rasathanesi ve AFAD gibi kurumların resmi yayınlarının takip edilmesi önerilir.
    5 kaynak
    Deprem sırasında alınması gereken bazı önlemler:
    • Panik yapmamak ve sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durmak 12.
    • Çök-kapan-tutun pozisyonunu alarak başı ve enseyi korumak 12.
    • Merdiven ve balkonlara koşmamak, asansörü kullanmamak 124.
    • Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durmak 124.
    • Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatmak 124.
    Deprem öncesi alınması gereken bazı önlemler:
    • Bina dayanıklılığını kontrol ettirmek ve gerekli güçlendirme çalışmalarını yaptırmak 13.
    • Deprem sigortası yaptırmak 13.
    • Acil durum planı hazırlamak ve aile bireyleriyle iletişim kanallarını belirlemek 23.
    • Dolap ve eşyaları duvara sabitlemek 123.
    • Deprem çantası hazırlamak 34.
    Deprem sırasında ve sonrasında doğru hareket etmek, can ve mal kaybını en aza indirmeye yardımcı olur.
    5 kaynak
    Tokat'ta deprem riskinin yüksek olmasının nedeni, şehrin Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde yer almasıdır 125.
    Tokat'ın deprem riski taşıyan diğer bölgeleri ise şunlardır:
    • Aktif fay hatlarına yakın ilçeler 3. Tokat şehir merkezi, Niksar, Reşadiye ve Erbaa gibi ilçeler, Tokat Fayı'nın etkisi altında olduğu için sismik hareketlere karşı duyarlıdır 3.
    • Zemin yapısı 3. Tokat'ın büyük bir kısmı, Sakarya Nehri ve Yeşilırmak gibi akarsuların geçtiği bölgelerde yer aldığı için zemin etütlerinin yapılması ve binaların bu koşullara uygun inşa edilmesi büyük önem taşır 3.
    Deprem riskini azaltmak için zemin etütleri, eski binaların güçlendirilmesi, eğitim ve acil durum hazırlıkları gibi önlemler alınmalıdır 3.
    5 kaynak