• Kandilli Rasathanesi, Balıkesir Sındırgı'da saat 00:05 sularında 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. 
    1
    22 Eylül
    Deprem İstanbul, Bursa, İzmir ve çevre illerden hissedildi. 
    2
    22 Eylül
    Gece saat 00.05’te Sinandede merkezli gerçekleşen ve 7 kilometre derinlikte kaydedilen depremin ardından Prof. Dr. Ercan, bölgede gerginliğin tam anlamıyla boşalmadığını ifade ederek, “Sındırgı M6,1 depreminden sonra artçı depremler M5,1’e kadar çıkarak sürmüştü. Bugün 0:05’te M5,0 bir artçı deprem daha yaşandı. Belli ki burada boşalmamış bir gerginlik halen var. 
    3
    22 Eylül
    Ağır hasarlı 600 yapı yıkılmak teyidi yaklaşık980 konut oturulmayacak durumda. Bu Türkiye’nin ayıbıdır. En büyük yıkım daeski bir göl yatağı olan Balıkesir’de Sındırgı‘ya girişteki ağaçlık ana yol veÇarşı‘nın altıdır. 
    4
    22 Eylül

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Deprem sonrası alınması gereken önlemler, kapalı alanda ve açık alanda farklılık gösterir:
    Kapalı alanda yapılması gerekenler:
    • Gaz kokusu varsa gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, binayı terk edin 14.
    • Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun 14.
    • Acil durum çantanızı alarak mahalle toplanma noktasına gidin 14.
    • Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın 14.
    • Artçı depremler nedeniyle hasarlı binalara girmeyin 14.
    Açık alanda yapılması gerekenler:
    • Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun 14.
    • Önce yakın çevrenizde acil yardıma ihtiyaç duyanlara yardım edin 14.
    • Mahalle toplanma noktanıza gidin ve yardım çalışmalarına katılın 14.
    Deprem sonrası, yerel yönetimlerin açıklamalarını takip etmek ve özellikle ilk üç gün içerisinde yetkililer izin vermedikçe eve girmemek önemlidir 4.
    5 kaynak
    Artçı depremlerin süresi, ana depremin şiddetine, fay hattının özelliklerine ve yerel koşullara bağlı olarak değişir 3.
    • İlk birkaç saat içinde artçı depremler genellikle daha sık ve yoğun olabilir, ancak zamanla sayıları azalır ve şiddetleri azalır 3.
    • Genellikle artçı depremlerin çoğu birkaç gün içinde sona erer 3.
    • Ancak, artçı depremler 1 ay sürebildiği gibi 2 yılda da devam edebilir 15.
    5 kaynak
    Deprem sonrası psikolojik destek sağlamak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
    • Güvenli bir ortam oluşturmak: Kişinin kendini güvende hissetmesi sağlanmalıdır 13.
    • Duyguların ifade edilmesine izin vermek: Kişi, duygularını ve düşüncelerini rahatça ifade edebilmelidir 125.
    • Temel ihtiyaçları karşılamak: Yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaçlar karşılanmalıdır 135.
    • Gerçekçi bilgi vermek: Doğru ve gerçekçi bilgiler paylaşılmalıdır 13.
    • Sosyal destek sağlamak: Aile, arkadaşlar veya destek gruplarıyla iletişim kurmak, topluluk duygusu oluşturabilir 125.
    • Profesyonel yardım almak: Psikolojik sorunlar günlük yaşamı etkiliyorsa, bir ruh sağlığı uzmanından yardım alınmalıdır 123.
    Psikolojik destek, bireylerin travmatik olayları işlemelerine, stresle başa çıkmalarına ve uzun vadeli ruh sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olur 12.
    5 kaynak
    Depremde hasar gören yapılar, aşağıdaki yöntemlerle tespit edilir:
    • Hasar Tespit Çalışması 5. Resmi olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan bu tespit, gözlemsel olup hasar tespitine yöneliktir 5. Yapının depreme dayanıklı olup olmadığını belirtmez 5. Beton karot alımı, donatı tespiti veya projeye uygunluk kontrolü yapılmaz 5.
    • Riskli Bina Tespiti 5. 6306 sayılı Kanun kapsamında yapılan bu tespit ile binanın ağır hasar alıp almayacağı belirlenir 5. Beton kalitesi ve donatı durumu hızlıca tespit edilir 5.
    • Deprem Performans Analizi 5. Binanın deprem performansını en kapsamlı şekilde analiz eden yöntemdir 5. Binanın farklı deprem senaryolarına göre performansı ve hasar durumu hakkında bilgi verir 5.
    Hasar tespit çalışmaları, binanın genel olarak bir depreme ne kadar dayanıklı olduğunu ölçmez; sadece depremden önceki durumunu koruyup korumadığına ilişkin bilgi verir 15.
    5 kaynak
    Balıkesir, birinci derece deprem kuşağında yer alan bir coğrafyaya sahiptir 3. Şehir, özellikle fay hatlarına yakın bölgelerde deprem riski taşımaktadır 2.
    Balıkesir'deki deprem riskini artıran bazı faktörler şunlardır:
    • Fay hatları: Edremit Körfezi'nden başlayan ve İvrindi-Balya üzerinden Balıkesir merkezine ulaşan fay hattı, risk oluşturan bölgelerden biridir 345.
    • Zemin yapısı: Şehirdeki bazı mahalleler, kötü zemin yapıları nedeniyle deprem sırasında daha fazla risk altındadır 25.
    Ancak, Balıkesir'in deprem riskinin düşük olduğu bazı ilçeler ve mahalleler de bulunmaktadır 45. Örneğin, Bigadiç ve Havran ilçeleri, fay hatlarına uzaklıkları ve sağlam zemin yapıları ile öne çıkmaktadır 4.
    Deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların, yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların uyarılarını dikkate alması önemlidir.
    5 kaynak