• Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde çıkan örtü yangını kontrol altına alındı. 
    1
    24 Ağustos
    İlçeye bağlı Akbulak Yaylası mevkisindeki dağlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle örtü yangını çıktı. 
    2
    24 Ağustos
    Yaklaşık 10 dönümlük arazide etkili olan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. 
    3
    24 Ağustos
    Şiran Belediye Başkanı Abdulbaki Kara, AA muhabirine, yangın ihbarı üzerine olay yerine tüm ekiplerin sevk edildiğini söyledi. 
    4
    24 Ağustos
    Müdahalede ulaşımın kısıtlı olduğu ve çalışmaların ormanlık alana sınırı olan bölgeye yönelik gerçekleştirildiği aktarıldı. 
    5
    24 Ağustos

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Gümüşhane'nin Şiran ilçesindeki Akbulak Yaylası'nın doğal güzellikleri hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, Akbulak adıyla bilinen bazı doğal yerler şunlardır:
    • Akbulak Su Şelalesi, Altyn-Emel Milli Parkı'nda yer alır ve yağmur ile kar erimesi dönemlerinde 15 metre yükseklikten akar 34.
    • Akbulak Köyü Yaylası, Kars'ta bulunmaktadır 2.
    Daha fazla bilgi için ilgili bölgelerin yerel turizm rehberlerine başvurulması önerilir.
    5 kaynak
    Yangın söndürme ekiplerinin çalışma şekli, görev yaptıkları birime ve aldıkları talimatlara göre değişiklik gösterebilir.
    Yangın söndürme ekip şefinin görevleri:
    • İşyerinde alınan yangın tedbirlerini sürekli kontrol altında tutmak 4.
    • Yangın söndürme ve yangından korunma araç-gereç ve cihazlarının tespitini yapmak, bunların eksiksiz ve faal durumda olmalarını sağlamak 4.
    • Yangın anında ekip personelini göreve sevk ederek söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım çalışmalarını yönetmek 4.
    Yangın söndürme ekip üyelerinin görevleri:
    • Sorumlu bulunduğu alan ve bölümlerde çıkacak yangına derhal müdahale etmek, yangını söndürmek ve yayılmasına mani olmak 4.
    • Yangın esnasında ve sonrasında yangın ve kurtarma ekip şefinin vereceği emirleri yerine getirmek 4.
    Kurtarma ekip üyelerinin görevleri:
    • Acil hallerde işyerinde bulunan kişilerin tahliyesine yardımcı olmak 4.
    • Yangının yayılabileceği yerlerde çalışan personel ve malzemenin tahliyesine yardım etmek 4.
    Koruma ekip üyelerinin görevleri:
    • Acil durumlarda çevre güvenliğini sağlamak ve trafiği yönlendirmek 4.
    İlk yardım ekip üyelerinin görevleri:
    • Yangın sebebiyle yaralanan veya hastalanan kişilere ilk yardım yapmak 3.
    Ayrıca, yangın söndürme sistemleri otomatik veya manuel olarak devreye girerek yangını söndürme maddesi ile kontrol altına almaya çalışır 25. Bu sistemler, ısı dedektörleri, duman dedektörleri, gaz dedektörleri ve alev dedektörleri gibi çeşitli algılama teknolojileri ile donatılmıştır 25.
    5 kaynak
    Gümüşhane'deki orman yangınları hakkında şu bilgiler bilinmektedir:
    • 2025 Yılında Çıkan Yangınlar: 29 Temmuz 2025'te Gümüşhane merkezde çıkan orman yangını, ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alınmış ve yaklaşık 1 hektarlık alan zarar görmüştür 1. 18 Ağustos 2025'te ise Kelkit ilçesinde çıkan orman yangınına itfaiye, Orman İşletme ve İlçe Özel İdare ekipleri müdahale etmektedir 4.
    • 2024 Yılı Verileri: 2024 yılında Gümüşhane'de yalnızca 6 orman yangını çıkmış ve toplamda 3 hektarlık alan zarar görmüştür 3. Bu durum, Gümüşhane Valiliği'nin ormanlara giriş-çıkışı yasaklayan kararları ve vatandaşların duyarlı davranışları sayesinde mümkün olmuştur 3.
    • Yangın Riskleri: Mevsimsel kuraklık ve sıcak hava nedeniyle yangın riski artmaktadır 1. Bu nedenle, anız yakılmaması ve ormanlık alanlarda ateş kullanılmaması gerekmektedir 3.
    Gümüşhane Valiliği, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 15 Temmuz - 1 Ekim 2025 tarihleri arasında ormanlık alanlara girişleri yasaklamıştır 5.
    5 kaynak
    Örtü yangınlarını önlemek için bazı öneriler:
    • Anız yakılmaması: Tarım alanlarının ormana yakın sınırlarında anız gibi yanıcı maddeler uzaklaştırılmalıdır 12.
    • Ateş yakılmaması: Yangına hassas dönemlerde ve alanlarda ateş yakılmamalıdır 24.
    • Sigara izmariti atılmaması: Orman içinde sigara içilmemeli ve sigara izmariti atılmamalıdır 25.
    • Çöp bırakılmaması: Ormanda piknik veya doğa yürüyüşü sonrası oluşan atıklar ormanda bırakılmamalıdır 12.
    • Araç bakımı: Orman alanlarında kullanılan araçların kıvılcım çıkarmaması için düzenli bakımı yapılmalıdır 2.
    • Eğitim ve farkındalık: Yangın önleme ve müdahale konusunda eğitimler düzenlenmeli, bilgilendirme yayınları takip edilmelidir 2.
    5 kaynak
    Şiran ilçesinin coğrafi özellikleri:
    • Konum: Gümüşhane il alanının güneybatısında yer alır; kuzeyinde Torul, batısında Alucra, güneyinde ise Refahiye ilçeleriyle çevrilidir 12.
    • Yüzölçümü: 928 km²'dir 12.
    • Rakım: 1490 metredir 2.
    • Yeryüzü şekilleri: İlçenin büyük bir kısmı dağlarla kaplıdır; kuzeyinde Tarsun Dağları, güneyinde Çimen Dağları, doğusunda Çilhoroz Dağı bulunur 3. Arazi, dalgalı bir yapıya sahip olup plato görünümündedir 34.
    • Akarsular: En önemli akarsuyu Kelkit Çayı'dır; ayrıca Akbulak Deresi, Karaca Suyu, Yukarı Kulaca Deresi ve Yeşilbük Deresi de bulunur 34.
    • İklim: Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özelliği gösterir; yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır 234.
    5 kaynak