• Buradasın

    Anne ve 2 çocuğu hayatını kaybetmişti: Gözaltı sayısı 7’ye yükseldi

    YouTube
  • Fatih’te ailece gıda zehirlenmesi şüphesiyle kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybeden 6 yaşındaki Kadir Muhammet ve 3 yaşındaki Masal Böcek’in ardından anne Çiğdem Böcek’in otopsi işlemleri de tamamlandı. 
    1
    14 Kasım
    İlçede bir otelde kalan Böcek ailesinin damacanadaki sudan içtikleri ve otelde ilaçlama yapıldığı da tespit edildi. 
    2
    15 Kasım
    İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını duyurdu. 
    3
    15 Kasım
    Baba Servet Böcek'in ise entübe edildiği, yoğun bakım servisindeki tedavisinin sürdüğü öğrenildi. 
    4
    14 Kasım

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün bazı görevleri:
    • Sağlık hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesi 25.
    • Halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi 25.
    • Sağlık çalışanlarının eğitimi ve denetimi 25.
    • Sağlık teknolojileri ve dijitalleşmenin desteklenmesi 2.
    • Acil durum yönetimi ve afetlerde sağlık hizmetlerinin sağlanması 5.
    • Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi 5.
    Ayrıca, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık politikalarının uygulanmasını sağlamak, veri toplamak, analiz ve raporlama çalışmaları yapmak gibi görevlere de sahiptir 13.
    5 kaynak
    Gıda zehirlenmesinin yaygın belirtileri şunlardır:
    • Mide bulantısı ve kusma 123;
    • Sulu veya kanlı ishal 123;
    • Karın ağrısı ve kramplar 123;
    • Yüksek ateş, üşüme ve titreme 123;
    • Baş ağrısı ve kas ağrıları 235;
    • Halsizlik ve yorgunluk 235;
    • İştah kaybı 23;
    • Karında şişkinlik ve gaz 1;
    • Bulanık veya çift görme 1.
    Belirtiler genellikle kontamine gıdaların tüketilmesinden 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkar, ancak bu süre 30 dakikadan 72 saate kadar değişebilir 123.
    Gıda zehirlenmesi şüphesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
    5 kaynak
    Damacana su güvenliğini sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler:
    • Etiket kontrolü: Suyun adı, cinsi, üretim adresi, izin tarihi ve sayısı, analiz değerleri, imal ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası etikette yer almalıdır 13.
    • Güvenlik bandı: Damacanaların üzerinde, ürün güvenliğini sağlayan hava ve su sızdırmayan, kap ve kapağı içine alacak şekilde yapıştırılmış bir güvenlik bandı (shiring) bulunmalıdır 14.
    • Saklama koşulları: Damacanalar, serin, kuru, güneş ışığından uzak, temiz ve kokusuz bir yerde, kapakları kapalı olacak şekilde muhafaza edilmelidir 125.
    • Kimyasal maddeler: Damacanalara ayran, meyve suyu, şebeke suyu ve kimyasal içerikli sıvılar konulmamalıdır 12.
    • Tüp, oto gaz ve petrol ürünleri: Bu ürünlerle birlikte taşınan veya satışa sunulan yerlerden su satın alınmamalıdır 12.
    • Kullanım süresi: Damacana sular, kapağı açıldıktan sonra en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir 12.
    • Pompa temizliği: Damacana pompaları, 15 günde bir 30 dakika %1'lik klorlu su içerisinde bekletilmelidir 1.
    5 kaynak
    Entübe tedavi süresi, hastanın durumuna bağlı olarak birkaç günden haftalara kadar değişebilir 13.
    • Bazı hastalar birkaç saat veya gün içinde iyileşebilir ve entübasyon sonlandırılabilir 2.
    • Diğer hastalar için iyileşme süreci haftalar veya aylar sürebilir 2.
    • Bazı ağır hastalar ise haftalarca entübe kalabilir 14.
    Entübe tedavi süresi uzadıkça komplikasyon gelişme riski artar 13.
    5 kaynak
    Otellerde ilaçlama işlemleri şu şekilde yapılır:
    1. Alanın İncelenmesi: İlaçlama yapılacak alan kontrol edilir ve haşere ile kemirgenlerin bulunduğu alanlar tespit edilir 15.
    2. İlaçlama: Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ilaçlar ve ekipmanlar kullanılarak ilaçlama yapılır 13.
    3. Otelin Kapatılması: İlaçlama sonrasında belirli bir süre otele girilmez, bu süre içinde ilaçlar haşere ve kemirgenler üzerinde etkisini gösterir 1.
    4. Son İşlemler: İlaçlama yapılan bölgeler belirtilir ve gerekli uyarı levhaları konur, ayrıca odalar havalandırılır ve temizlenir 4.
    İlaçlama işlemi, çalışanların ve müşterilerin sağlığını tehlikeye atmayacak yöntemlerle yapılmalıdır 5.
    Otel ilaçlama hizmetleri için profesyonel ilaçlama firmalarından destek alınabilir 34.
    5 kaynak